Senátoři mohou podpořit lepší vzdělání pro učitele, budou hlasovat o klíčové novele

Senát rozhodne o zásadních změnách v přípravě a podpoře učitelů. Po náročném projednávání v Poslanecké sněmovně míří do horní komory novela zákona o pedagogických pracovnících. Pokud senátoři a senátorky novelu podpoří, otevírá se cesta ke kvalitnějším praxím při studiu učitelství díky zavedení pozice provázejícího učitele. Předcházet odchodům začínajících učitelů pomůže ukotvení uvádějících učitelů. Novela cílí také na navýšení učitelských platů. Na přínosy novely dlouhodobě upozorňuje koalice nevládních organizací Učitel naživo, Učitelská platforma, Otevřeno a Začni učit!.

Kvalitní vzdělávací systém se neobejde bez učitelů a učitelek, kteří svou práci dělají rádi, dobře a jsou v ní spokojení. Novela, o které dnes rozhoduje Senát, toto pomáhá zajistit. Myslí se v ní na kvalitní praxi při studiu, dobrý start v profesi i důstojný plat,” shrnuje přínos novely analytička vzdělávací politiky Kateřina Konrádová z nevládní organizace Učitel naživo. 

Na novelizaci zákona o pedagogických pracovnících čeká české školství již druhé volební období a většina opatření má nabýt účinnosti 1. září 2023. Je proto třeba ji schválit co nejdříve.

Na novelu jsou navázány další kroky reformy profesní přípravy učitelů, do níž již vložily velké úsilí ministerstvo školství i fakulty připravující učitele,” doplnila Konrádová.

Změny důležité pro učitelskou profesi nesou paragrafy, které zakotvují pozice provázejícího a uvádějícího učitele a zavádějí adaptační období pro nováčky za katedrou. Zásadní je také navázání platů na průměrnou mzdu.

Jen jedna třetina začínajících učitelů se potká s učitelem, který se mu při nástupu do prvního zaměstnání ve školy věnuje aktivně a systematicky, novela by to měla změnit,” popisuje Jana Fryzelková z organizace Začni učit!.

Novela přináší adaptační období pro začínající učitele, během kterého bude nový učitel mít k dispozici zkušenějšího kolegu — uvádějícího učitele, který mu poradí s chodem školy, s administrativou, ale hlavně ho podpoří metodickým vedením a pomůže mu s reflexí výuky. Adaptační období vnímáme jako pozitivní krok vpřed, který bohužel není v diskuzi o novele a platech učitelů dostatečně slyšet”, dodává Fryzelková.

Učitelé ve školách spatřují v systémovém ukotvení pozice uvádějícího učitele určitou naději, že se začínajícím učitelům dostane potřebné podpory a nebudou předčasně opouštět učitelské povolání,“ říká také Jana Servusová, členka vedení Učitelské platformy a ředitelka ZŠ Bystřice.

Čtveřice nevládních organizací se shoduje v tom, že změny obsažené v novele jsou odpovědí na některé z příčin nedostatku učitelů a malého zájmu o profesi. Zvyšuje atraktivitu studia, obsahuje opatření snižující riziko odchodů z profese u začínajících učitelů a dává jistotu důstojného platu.

Kontakty:

Kateřina Konrádová, vedoucí Advokačního týmu Učitele naživo, +420 774 625 813 

Petra Mazancová, předsedkyně Učitelské platformy, +420 608 448 978

Markéta Popelářová, vedoucí politického programu Otevřena, +420 732 670 077 

Jana Fryzelková, jednatelka Začni učit!+420 773 692 530