Učitelé: Odvolání Roberta Plagy by bylo chybou, která podpoří chaos

Učitelská platforma podporuje ministra Roberta Plagu, kterého považuje za schopného ministra. Podle učitelů sdružených v Učitelské platformě by jeho odvolání způsobilo nestabilitu ve školství. Učitelé na Robertu Plagovi oceňují, že svá rozhodnutí v posledních měsících konzultoval s odborníky i s učitelskou veřejností. 

Učitelská platforma nesouhlasí s případným odvoláním Roberta Plagy z pozice ministra školství. “Odvolání ministra necelý týden před návratem části žáků do škol způsobí chaos,” říká předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová. K tomu Jaroslav Novák, ředitel ZŠ a MŠ Chýně, dodává: “Poprvé zažívám, že ministerstvo školství komunikuje s řediteli, reaguje na podněty z terénu a doplňuje pokyny.” Podle pedagogů se Robert Plaga snažil během pandemie najít rozumná řešení pro školství. “Bohužel v této vládě leží žáci a studenti na srdci jen jemu,” sděluje Pavel Vyhňák, ředitel ZŠ Šlapanice.

Učitelé oceňují ministrovu odvahu zrušit povinné státní maturity z matematiky či umožnit ředitelům přijmout na pozici učitele vysokoškoláky bez pedagogického vzdělání. “Odchodem Roberta Plagy by byla ohrožena změna koncepce vzdělávání budoucích učitelů na pedagogických fakultách a zároveň by tím odešel ministr, který byl schopný ustát zcela neodborné zásahy premiéra,” dodává Petra Mazancová.

Kontakt:
Petra Mazancová, předsedkyně Učitelské platformy
tel.: 608 448 978
email: info@ucitelskaplatforma.cz
web: www.ucitelskaplatforma.cz
Twitter: twitter.com/ucitele
Facebook: facebook.com/ucitele
Instagram: instagram.com/ucitelskaplatforma/ 

Učitelská platforma je profesním sdružením učitelek a učitelů MŠ, ZŠ, SŠ, VOŠ a ZUŠ, kteří se spojili s cílem zlepšit podmínky učitelské práce a kvality výuky. Cílem Učitelské platformy je tak aktivně vstupovat do jednání s MŠMT a s dalšími organizacemi, které ovlivňují vzdělávání v České republice, aby žáci i studenti získávali ve školách co nejlepší vzdělání pro budoucnost. Učitelská platforma podporuje požadavky České středoškolské unie a spolku Otevřeno, který usiluje o zvýšení kvality výuky na pedagogických fakultách a vyšší propojenost s praxí.