Učitelé: Učitelská platforma nesouhlasí s výroky Terezy Hyťhové

V uplynulých dnech média uveřejnila rozhovor s nově zvolenou poslankyní za SPD Terezou Hyťhovou, která mimo jiné ve svých odpovědích reaguje na fotografii žáků první třídy základní školy v Teplicích. Na této fotografii bylo zachyceno velké množství dětí cizích státních příslušníků žijících v České republice. 

Z dikce paní poslankyně je patrné, že jí nijak nevadí nenávistné komentáře k fotografii malých dětí, kterou média a sociální sítě uveřejnila. Je velice zarážející uvedené skutečnosti číst od zákonodárkyně, která by měla v prní řadě myslet na základní lidská práva a svobody a nikoliv veřejně schvalovat rasovou a národnostní nesnášenlivost. Velmi nás navíc překvapuje, že se podobnému jednání propůjčila žena, která je profesí pedagožka.

Předsedkyně Učitelské platform, Petra Mazancová za své kolegy reaguje: “Učitelská platforma považuje za nutné reagovat na výroky slečny poslankyně Terezy Hyťhové a tvrdě je odmítnout. Je absolutně nepřijatelné, aby někdo, kdo se prezentuje jako učitel, „chápal nenávistné útoky“, které vyvolala fotografie prvňáčků z Teplicka. Jsme přesvědčeni, že jde o výjimečný případ, a že naprostá většina učitelů chápe nutnost bezpředsudkového postoje k dětem. “

Jana Šindlerová z Učitelské platformy dodává: “Doufám, že se k tomu odmítavým způsobem vyjádří všecha sdružení zastupující učitelskou veřejnost. O podobných případech by učitelská veřejnost neměla mlčet.”

Zástupci sdružení Učitelská platforma nebudou podporovat jedince, kteří svými výroky a jednáním poškozují dobré jméno učitelské veřejnosti a jakkoliv škodí žákům. Jsme přesvědčeni, že podobná vyjádření nepatří do školního prostředí a nejsou učitelské profese nijak hodna.

Kontakt:
Petra Mazancová, předsedkyně Učitelské platformy
tel.: 608 448 978
email: info@ucitelskaplatforma.cz
web: www.ucitelskaplatforma.cz
Twitter: https://twitter.com/ucitele
FB: https://www.facebook.com/ucitele
Instagram: https://www.instagram.com/ucitelskaplatforma/

Učitelská platforma je profesním sdružením učitelek a učitelů MŠ, ZŠ, SŠ, VOŠ a ZUŠ, kteří se spojili s cílem zlepšit podmínky učitelské práce a kvality výuky. Cílem Učitelské platformy je tak aktivně vstupovat do jednání s MŠMT a s dalšími organizacemi, které ovlivňují vzdělávání v České republice, aby žáci i studenti získávali ve školách co nejlepší vzdělání pro budoucnost. Učitelská platforma podporuje požadavky České středoškolské unie a spolku Otevřeno, který usiluje o zvýšení kvality výuky na pedagogických fakultách a vyšší propojenost s praxí.